Yritysesittely

Esse Elektro-Kraft Oy on pienehkö suomalainen voimayhtiö joka on vahvasti paikallisesti ankkuroitunut yritys. Vastuualueeseemme verkostotoiminnassa kuuluvat osa-alueet seuraavissa kunnissa Pedersöre (kotikunta), Kortesjärvi, Alahärmä, Kronoby (Jeussen) sekä Uusikaarlepyy (Markby)

Ydintoimintamme muodostuu sähköntuotannosta vesivoimalla, sähkönsiirrosta sekä sähkömyynnistä.

Vakaata sähkönsiirtoa vuodesta 1920 alkaen

Jo vuonna 1920 perustettiin osuuskunta rakentamaan voimalaitos Värnånkoskelle Ähtävän jokeen. Osuuskunta muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1925.

Värnånkoski on se alkuperäinen voimanlähde jota on vuosien saatossa useampaan kertaan kunnostettu ja modernisoitu. Lisäksi olemme myös rakentaneet Hattarin vesivoimalaitoksen Ähtävän jokeen. Voimalaitoksien putouskorkeudet ovat 5,5 – 6,5 m ja kokonaisvuosituotanto on n. 12 milj.kWh. Vuoden 2013 lopulla hankittiin Hanhikosken voimalaitos Evijärven kunnalta. Voimalaitos sijaitsee Välijoella joka sijaitsee Lappajärven ja Evijärven välisellä alueella. Hanhikosken vuosittainen sähköntuotanto on noin 7 milj. kWh.

Vesivoimatuotanto kattaa puolet vastuualueellemme sähkönmyyntitarpeesta. Kuulumalla Katternö Kraft Oy:n ja Perhonjoki Oy:n osakkaiksi, hankimme lisäenergian nk. osakkuusvoiman, ja näin olemme 100 % omatoimisia.

Suurin haasteemme on ollut ja tulee jatkossakin olemaan sähkönjakelun kehittäminen toimimallamme maaseutualueella.

Meillä on 3800 verkkoasiakasta, joita palvelemme sähköverkon kautta joka muodostuu 460 km pituisesta suurjänniteverkosta (20kV), yli 400:stä muuntoasemasta ja noin 540 km pituisesta pienjänniteverkosta.

Lisäksi muutamme kantaverkkojännitteen (110 kV) neljällä asemalla, joista kolme on omia asemia.

Toimitamme sähköenergiaa verkkoasiakkaillemme n. 50 milj.kWh vuodessa.