Yritysesittely

Esse Elektro-Kraft Oy on pienehkö suomalainen voimayhtiö joka on vahvasti paikallisesti ankkuroitunut yritys. Vastuualueeseemme verkostotoiminnassa kuuluvat osa-alueet seuraavissa kunnissa Pedersöre (kotikunta), Kortesjärvi, Alahärmä, Kronoby (Jeussen) sekä Uusikaarlepyy (Markby)

Ydintoimintamme muodostuu sähköntuotannosta vesivoimalla, sähkönsiirrosta sekä sähkömyynnistä.

Vakaata sähkönsiirtoa vuodesta 1920 alkaen

Jo vuonna 1920 perustettiin osuuskunta rakentamaan voimalaitos Värnånkoskelle Ähtävän jokeen. Osuuskunta muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1925.

Värnånkoski on se alkuperäinen voimanlähde jota on vuosien saatossa useampaan kertaan kunnostettu ja modernisoitu. Lisäksi olemme myös rakentaneet Hattarin vesivoimalaitoksen Ähtävän jokeen. Voimalaitoksien putouskorkeudet ovat 5,5 – 6,5 m ja kokonaisvuosituotanto on n. 10 milj.kWh.

Vesivoimatuotanto ei riitä koko vastuualueellemme sähköntarpeen kattamiseksi. Kuulumalla Katternö Kraft Oy:n ja Perhonjoki Oy:n osakkaiksi, hankimme lisäenergian nk. osakkuusvoiman, ja näin olemme 100 % omatoimisia.

Suurin haasteemme on ollut ja tulee jatkossakin olemaan sähkönjakelun kehittäminen toimimallamme maaseutualueella.

Meillä on 3700 verkkoasiakasta, joita palvelemme sähköverkon kautta joka muodostuu 440 km pituisesta suurjänniteverkosta (20kV), 376:stä muuntoasemasta ja 460 km pituisesta pienjänniteverkosta.

Lisäksi muutamme kantaverkkojännitteen (110 kV) neljällä asemalla, joista kolme on omia asemia.

Toimitamme verkkoasiakkaillemme n. 50 milj.kWh vuodessa, ja 98 % verkkoasiakkaistamme ostavat myös sähkönsä meiltä.